Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(36)
Forma i typ
Publikacje dla niewidomych
(31)
Audiobooki
(30)
Poradniki i przewodniki
(25)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Książki
(5)
Proza
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Pliki i bazy danych
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
nieokreślona
(4)
Placówka
Oddział dla dorosłych
(34)
Oddział dla dzieci i młodzieży
(1)
Filia w Rychławie
(1)
Autor
Furczyk Bożena (1970- )
(6)
Żmuda Olga (1991- )
(5)
Derengowska Joanna
(3)
Derengowska Joanna (1986- )
(3)
Puchalska Katarzyna
(3)
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(2)
Giurow Diana (1984- )
(2)
Kinder-Kiss Hanna (1958- )
(2)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(2)
Siudyka Magdalena (1985- )
(2)
Targosz Grzegorz
(2)
Utta Mirosław (1940- )
(2)
Wiśniewska-Mazan Marietta
(2)
Łukasik Paweł (technolog żywności)
(2)
Żmuda Olga
(2)
Austin Lynn (1949- ). Na fundamencie
(1)
Austin Lynn (1949- ). Powróćcie do mnie
(1)
Austin Lynn (1949- ). Strażnicy przymierza
(1)
Bareła Malwina
(1)
Bareła Malwina. Lunchbox na każdy dzień : przepisy inspirowane japońskim bento
(1)
Baudar Pascal (1961- )
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Blackstock Terri (1957- ). Dopóki biegnę
(1)
Blackstock Terri (1957- ). Dopóki żyję
(1)
Blackstock Terri (1957- ). Zanim mnie znajdą
(1)
Bocianiak Marek (1958- )
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Chojnacka-Gościniak Hanna (1964- )
(1)
Cieluch Monika Joanna. Czekoladowe zacisze
(1)
Clarke Arthur C. (1917-2008)
(1)
Cleeves Ann. Martwa woda
(1)
Darnowska Agata
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Doyle William (1957- )
(1)
Du Cane Dorota
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Fife Bruce (1952- ). Dieta ketogeniczna : Jak odzyskać zdrowie dzięki tłuszczą
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Graboń Ika
(1)
Graham Winston (1910-2003). Czarny księżyc : powieść o Kornwalii w latach 1794-1795
(1)
Graham Winston (1910-2003). Cztery łabędzie : powieść o Kornwalii w latach 1795-1797
(1)
Gregory Julie (1969- ). Mama kazała mi chorować
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Hajduk Kasia. Dalej są tylko lwy : afykańskie przygody Kasi
(1)
Hannah Kristin (1960- ). Nocna droga
(1)
Holley Kyndra D
(1)
Iwan Krzysztof. Na skrzydłach śmierci
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Jastrzębska Magdalena (1971- ). Księżna Dominikowa : opowieść o Teofili z Morawskich Radziwiłłowej
(1)
Jenkins Jerry B. (1949- ). Anioł czeluści
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kaliciński Mirosław
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(1)
Kinzer Stephen (1951- ). Doktor Śmierć : Sidney Gottlieb i najmroczniejsze eksperymenty CIA
(1)
Komorowska-Kwaśniewska Anna
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kozień Danuta
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008)
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
LaHaye Tim F. (1926-2016)
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Marly Michelle. Madame Piaf i pieśń o miłości
(1)
Mautino Beatrice
(1)
Mazingarbe Daniele
(1)
McCoy Sarah (1980- ). Maryla z Zielonego Wzgórza
(1)
Michalsen Andreas
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Montgomery Sy (1958- ). Dobra świnka, dobra : niezwykłe życie Christophera Hogwooda
(1)
Moorehead Alan (1910-1983). Nad Nilem błękitnym i białym
(1)
Moreau Christiana. Czerwony kaszmir
(1)
Moriyama Naomi
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nowik Krzysztof
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Oziewicz Tina (1971- ). Dzicy lokatorzy
(1)
Ozon Agnieszka
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Pustelnik Anastazja (1950- )
(1)
Redondo Dolores (1969- ). Kształt serca
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Różańska Małgorzata (dietetyk)
(1)
Sapała Marta (1974- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Stasiuk Andrzej (1960- ). Nie ma ekspresów przy żółtych drogach
(1)
Stefaniak Monika
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Thien Madeleine (1974- ). Nie mówcie, że nie mamy niczego
(1)
Turczyn-Zalewska Hanna
(1)
Tuszyńska Agata (1957- ). Mama zawsze wraca
(1)
Urbański Marek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(32)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(27)
1901-2000
(7)
1989-2000
(5)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(36)
Język
polski
(36)
Odbiorca
Niewidomi
(31)
Niedowidzący
(4)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Chorzy
(2)
Osoby z niepełnosprawnością
(2)
14-17 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(6)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(2)
Literatura
(1)
Literatura belgijska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(7)
Kultura stołu
(4)
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Kobieta
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Odżywianie
(3)
Potrawy
(3)
Warzywa
(3)
Dieta bezglutenowa
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kucharstwo
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia japońska
(2)
Kultura dworska
(2)
Policjanci
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Zabójstwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Śledztwo i dochodzenie
(2)
Żywność
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Amaia Salazar (postać fikcyjna)
(1)
Antychryst
(1)
Arystokracja
(1)
Bliskie związki międzyludzkie
(1)
Bliźnięta
(1)
Bożek, Dagmara (1986- )
(1)
CIA
(1)
Charakter
(1)
Chemicy
(1)
Chrześcijanie
(1)
Ciasta
(1)
Demony
(1)
Diaspora żydowska
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Druga Świątynia
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dyniowate
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko maltretowane
(1)
Dziennikarze
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Eksperymenty medyczne na ludziach
(1)
Emigracja
(1)
FBI
(1)
Feminizm
(1)
Freeganizm
(1)
Gastronomia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Getto warszawskie
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gottlieb, Sidney (1918-1999)
(1)
Gregory, Julie (1969- )
(1)
Grzanki
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Hajduk, Kasia
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
I wojna indochińska (1946-1954)
(1)
Inwazja kosmitów
(1)
Istoty pozaziemskie
(1)
Jakość żywności
(1)
Jimmy Perez (postać fikcyjna)
(1)
Kasza
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kolonizacja kosmosu
(1)
Kombatanci
(1)
Konsumenci
(1)
Kuchnia Dalekiego Wschodu
(1)
Kuchnia marokańska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kwarki
(1)
LSD
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lekarze
(1)
Lotnicy
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
MKUltra
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Matki i córki
(1)
Miód pitny
(1)
Miłość
(1)
Mongołowie (naród)
(1)
Montand, Yves (1921-1991)
(1)
Montgomery, Sy (1958- )
(1)
Morawscy (rodzina)
(1)
Muzycy chińscy
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Niewola babilońska (586-538 p.n.e.)
(1)
Osobliwości
(1)
Oszczędność
(1)
Owady
(1)
Owoce
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1701-1800
(5)
1945-1989
(5)
1989-2000
(5)
2001-
(5)
1801-1900
(4)
1601-1700
(3)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1918-1939
(2)
1939-1945
(2)
1301-1400
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Chiny
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Afryka
(1)
Babilon (Irak ; miasto dawne)
(1)
Egipt
(1)
Etiopia
(1)
Europa
(1)
Floryda (Stany Zjednoczone ; stan)
(1)
Hiszpania
(1)
Japonia
(1)
Jerozolima (Izrael)
(1)
Kornwalia (Wielka Brytania ; hrabstwo)
(1)
Mongolia
(1)
Nil Biały (dolina)
(1)
Nil Błękitny (dolina)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Persja (państwo dawne)
(1)
Starożytny Izrael
(1)
Sudan
(1)
Szetlandy (Wielka Brytania ; wyspy)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Uganda
(1)
Vancouver (Kanada)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wietnam
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(16)
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(6)
Opracowanie
(5)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Powieść
(2)
Powieść biograficzna
(2)
Powieść historyczna
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Reportaż
(2)
Saga rodzinna
(2)
Science fiction
(2)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Fantasy
(1)
Felieton
(1)
Komiks
(1)
Kryminał
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Relacja z podróży
(1)
Romans
(1)
Sensacja
(1)
Thriller
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(614)
Socjologia i społeczeństwo
(242)
Hobby i czas wolny
(182)
Medycyna i zdrowie
(150)
Psychologia
(134)
Kulinaria
(36)
Edukacja i pedagogika
(105)
Podróże i turystyka
(103)
Biologia
(102)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(96)
Kultura i sztuka
(81)
Religia i duchowość
(78)
Literaturoznawstwo
(74)
Etnologia i antropologia kulturowa
(71)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(67)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(56)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(47)
Rozwój osobisty
(35)
Kultura fizyczna i sport
(34)
Geografia i nauki o Ziemi
(33)
Fizyka i astronomia
(26)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(26)
Ochrona środowiska
(26)
Filozofia i etyka
(21)
Styl życia, moda i uroda
(20)
Językoznawstwo
(17)
Nauka i badania
(15)
Inżynieria i technika
(13)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(9)
Transport i logistyka
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(8)
Media i komunikacja społeczna
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(7)
Informatyka i technologie informacyjne
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(6)
Archeologia
(5)
Architektura i budownictwo
(5)
Matematyka
(3)
Chemia
(2)
Dom i ogród
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Fizyka
(1)
Fizyka i astonomia
(1)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Leśnictwo
(1)
Medycyna
(1)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(1)
Powieść
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Zoologia
(1)
36 wyników Filtruj
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Znak Horyzont - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018.
Twój lunch wcale nie musi być drogi ani nudny! Zamknij w swoim lunchboxie zdrowe danie z łatwo dostępnych składników, a stosując zasady japońskiego bento, spraw, aby wyglądało pięknie i apetycznie! Moda na lunchboxy opanowała cały kraj. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, zabiera do pracy pudełko wypełnione pysznościami. Jeśli brakuje ci inspiracji, zajrzyj do tej książki. Znajdziesz tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: • jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, • jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, • jak nie marnować jedzenia, • jakiego pudełka używać do danego posiłku. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Białystok : Wydawnictwo Kobiece, 2019.
Tytuł oryginału: The wildcrafting brewer : creating unique drinks and boozy concoctions from nature's ingredients.
Nowy wymiar fermentacji - niepowtarzalne napoje pełne zdrowych bąbelków! Jak zrobić domowe wino z jeżyn? Czy można fermentować igły sosny? Jak przygotować ocet jabłkowy? Szampan z kwiatów bzu, piwo imbirowe, kwas chlebowy i wino z owoców lasu - to tylko niewielki wycinek przepysznych napojów, które nauczysz się przyrządzać korzystając ze wskazówek Pascala Baudara. Sandor Katz, autor "Sztuki fermentacji", zachwycił się nowatorskim podejściem Pascala Baudara do fermentacji. Dzięki tej książce masz okazję poznać unowocześnione przez niego klasyczne receptury. Baudar nie tylko odkrywa tradycyjne metody warzenia piwa, wina, ale pokazuje również, jak łatwo można przygotować przepyszne napoje bezalkoholowe o wyjątkowych smakach i walorach zdrowotnych. Kwas chlebowy, buza, cydr, pitny miód ziołowy, szanta czy manzanita to zaskakujące smakiem napoje, których przygotowywanie będzie prawdziwą kulinarną przygodą. Ten inspirujący zbiór przepisów zachęca do samodzielnego tworzenia niebanalnych połączeń smakowych w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Razem z Baudarem odkryjesz potencjał kulinarny w lokalnych produktach i tych, które możesz znaleźć w pobliskim lesie. Uruchom swój domowy roślinny browar i przejdź na musującą stronę mocy! [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2021.
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika "Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę" - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Audiobook
DVD
W koszyku
Koniec dzieciństwa [Dokument dźwiękowy] / Arthur C. Clarke. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix, [2022]. - 1 płyta audio (DVD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
18 cyfrowych książek mówionych.
Księżna Dominikowa to biograficzna opowieść o Teofili z Morawskich Radziwiłłowej (1791–1828). Słynąca z wielkiej urody Teofila wzbudzała skrajne emocje wśród współczesnych. Była bohaterką romantycznych historii znaną z fantazji, brawury i nieliczenia się z konwenansami. Przyjaciółka cara Aleksandra I oczarowała także króla pruskiego Fryderyka Wilhelma i Hieronima Bonaparte, króla Westfalii. Jej życie ukazane zostało na tle pełnej blasku epoki napoleońskiej i Królestwa Kongresowego. Historia pięknej damy splata się z legendą szwoleżerów Napoleona, małżeństwem z agentem rosyjskiego wywiadu, walką o wielką Radziwiłłowską fortunę, polityką, intrygami i barwnym życiem towarzyskim tamtych czasów.
Audiobook
CD
W koszyku
Kuchnie Dalekiego Wschodu / Dorota Du Cane. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "LARIX", 2023. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Wydawnictwo Tenten, 1994.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019.
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy - "ku pokrzepieniu serc" - przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Białystok : Vital, 2021.
Tytuł oryginału: The coconut ketogenic diet.
Przez ostanie trzydziestolecie bardzo intensywnie promowano diety niskotłuszczowe. Dlaczego więc jesteśmy coraz grubsi i podatni na choroby? Nasze ciała potrzebują tłuszczu, ponieważ jest on niezbędny dla zdrowia, a idealnym sposobem na poradzenie sobie z epidemią chorób serca i otyłością jest dieta ketogeniczna. Autor prezentuje wyniki najnowszych badań naukowych na temat różnego rodzaju tłuszczów. Analizuje ich właściwości i wpływ na zdrowie. Obala wiele powszechnych mitów i błędnych przekonań na ich temat. Zaprezentowany w książce rewolucyjny program pomaga w leczeniu cukrzycy, chorób układu krążenia i przewlekłego zmęczenia. Dzięki tej diecie przyspieszysz przemianę materii, zwiększysz poziom energii i poprawisz funkcje tarczycy. Zdrowie dzięki tłuszczom. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017.
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Gliwice : Sensus, 2022.
Jesteś na diecie ketogenicznej lub chcesz na nią przejść, ale brakuje Ci czasu na przygotowywanie posiłków? Z podobnym problemem zmaga się wiele osób - jeśli chcesz mu zaradzić, sięgnij po książkę Kyndry Holley. W trakcie lektury poznasz sposoby na szybkie przyrządzenie niskowęglowodanowych dań. Autorka podaje praktyczne porady i wskazówki, których zastosowanie pozwala oszczędzić cenne godziny podczas gotowania. Dzięki wielu łatwym przepisom na smaczne i zdrowe posiłki ketogeniczne zapomnisz, czym jest długie przesiadywanie w kuchni! Poza poradami i przepisami kulinarnymi Kyndra Holley przedstawia pomysły na to, co zrobić z niezjedzonymi daniami. Jej celem jest pokazanie, że dieta niskowęglowodanowa może być zdrowa, prosta i praktyczna; uświadomienie, że przy odpowiednim podejściu staje się prawdziwą przyjemnością i metodą żywienia, która daje satysfakcję ze względu na smak, oszczędność czasu i łatwość przygotowywania posiłków. Atrakcyjne ilustracje, czytelny układ treści i lekki język sprawiają, że książkę czyta się wyśmienicie, tak jak wyśmienite są dania, na które przepisy prezentuje Kyndra Holley. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Sałatki / Barbara Jakimowicz-Klein. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "LARIX", 2023. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Wydawnictwo Świat Książki, 2007.
Sałatki przebojem weszły do naszych kuchni. Bywają smakowitą przystawką, dodatkiem do głównego dania, obfitym posiłkiem albo deserem. W naszej książce proponujemy znane sałatki w wersjach klasycznych lub zupełnie nowych i z nowymi, starannie dobranymi dodatkami. Jedne są wytworne, oryginalne, doskonałe na przyjęcia, inne świetnie nadają się dla zapracowanych, są bardzo proste, można je łatwo i szybko przygotować z niedrogich składników. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Filia w Rychławie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-93 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Prószyński i S-ka, 2001.
Książeczka przedstawia 120 przepisów na pizze, grzanki i zapiekanki - dania ogromnie popularne, bardzo łatwe do przygotowania i niedrogie. Wszystkie prezentowane potrawy są pożywne, można je podać jako przystawkę, gorącą kolacje i jako dania obiadowe[...] [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Potrawy z drobiu / Maciej Kuroń. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "LARIX", 2023. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1999.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2019.
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Audiobook
DVD
W koszyku
Łowcy dusz [Dokument dźwiękowy] / Tim LaHaye, Jerry B. Jenkins. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix, [2022]. - 1 płyta audio (DVD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
15 cyfrowych książek mówionych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Ciasta i ciasteczka / Marek Łebkowski. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "LARIX", 2023. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Wydawnictwo Tenten, 1998.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej