Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(33)
Forma i typ
Książki
(19)
Audiobooki
(13)
Publikacje dla niewidomych
(11)
Poradniki i przewodniki
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Czasopisma
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(29)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Oddział dla dorosłych
(26)
Oddział dla dzieci i młodzieży
(4)
Filia w Rychławie
(2)
Czytelnia Oddział dla dorosłych
(1)
Autor
Faszczewska Katarzyna (1994- )
(2)
Furczyk Bożena (1970- )
(2)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(2)
Agnello Chiara (1948- )
(1)
Agnello Hornby Simonetta (1945- )
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bassford Katherine
(1)
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Bierkowska Dorota (1959- )
(1)
Bieroń Tomasz (1963- )
(1)
Biller Elżbieta
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Curatola Gerry (1957- )
(1)
Darnowska Agata (1990- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dunne Margaret
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Gluźniewicz Sonia
(1)
Gowin Anna
(1)
Graboń Ika
(1)
Grzymska Maria
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Janikos Anna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Jodliński Mikołaj
(1)
Jodliński Mikołaj (1991- )
(1)
Jurga Anna (tłumacz)
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kiereś Emilia
(1)
Kijowska Elżbieta (1950- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Kordylewski Zbigniew
(1)
Kołodyńska-Walków Agnieszka
(1)
Krzyszkowska Barbara
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Lamer-Zarawska Eliza (1935-2015)
(1)
Leśniak Tomasz (1977- )
(1)
Lipov Beata
(1)
Maffeis Giuseppe (1967- )
(1)
Mazurkiewicz Robert (1954- )
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Máté Ferenc (1945- )
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Omarr Sydney (1926-2003)
(1)
Prygoń Maria
(1)
Płoszajska Jowita
(1)
Reverand Diane
(1)
Roy Mike (1913-1976)
(1)
Różańska Małgorzata (dietetyk)
(1)
Salwa Mateusz (1979- )
(1)
Sherzai Ayesha
(1)
Sherzai Dean
(1)
Siudyka Magdalena (1985- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Vanderhoof Ann (1952- )
(1)
Waliś› Robert (1979- )
(1)
Wincek Lidia
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Zielińska Dorota (1984- )
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żakowska Magdalena (dziennikarka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(33)
Odbiorca
Niewidomi
(12)
Niedowidzący
(2)
14-17 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura węgierska
(1)
Temat
Życie codzienne
(5)
Zdrowe odżywianie
(4)
Aktywność fizyczna
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kultura stołu
(2)
Okupacja
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Agnello Hornby, Simonetta (1945- )
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Cukier
(1)
Dietetyka
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dzieci
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Flora
(1)
Gastronomia
(1)
Gessler, Magda(1953- )
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gry i zabawy
(1)
Horoskopy
(1)
Jama ustna
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kawa (napój)
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert (1967- )
(1)
Kraje tropikalne
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia rumuńska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura dworska
(1)
Kwarki
(1)
Leczenie
(1)
Lecznictwo
(1)
Leki przeciwnowotworowe
(1)
Miód
(1)
Mięso
(1)
Mniszek (bot.)
(1)
Máté, Ferenc (1945- )
(1)
Nagietek lekarski
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Owoce
(1)
Owoce egzotyczne
(1)
Pamięć autobiograficzna
(1)
Pisarze polscy
(1)
Pisarze włoscy
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Postacie historyczne
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy z piekarnika
(1)
Przyjęcia dziecięce
(1)
Pszczelnictwo
(1)
Techniki relaksacyjne
(1)
Technologia żywności
(1)
Tożsamość osobista
(1)
Turystyka
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Vanderhoof, Ann (1952- )
(1)
Warzywa
(1)
Węgrzy
(1)
Zapalenie
(1)
Zapobieganie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Ślaz
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Karaibski, region
(1)
Polska
(1)
Rumunia
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Gatunek
Wiersze
(4040)
Powieść obyczajowa
(2474)
Powieść
(2451)
Dokumenty dźwiękowe
(1817)
Opowiadania i nowele
(1614)
Przepisy kulinarne
(-)
Powieść amerykańska
(1394)
Książki mówione
(1350)
Publikacje dla niewidomych
(1118)
Powieść polska
(1062)
Kryminał
(786)
Thriller
(585)
Bajki i baśnie
(577)
Powieść angielska
(484)
Powieść historyczna
(436)
Romans
(423)
Wydawnictwa popularne
(423)
Opowiadanie dziecięce polskie
(382)
Literatura polska
(371)
Biografia
(345)
Reportaż
(340)
Wydawnictwa dla niewidomych
(337)
Pamiętniki i wspomnienia
(332)
Fraszki
(321)
Opracowanie
(282)
Powieść przygodowa
(282)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(268)
Publikacja bogato ilustrowana
(256)
Literatura amerykańska
(242)
Literatura dziecięca polska
(241)
Powieść psychologiczna
(239)
Saga rodzinna
(237)
Powieść kryminalna
(231)
Powieść młodzieżowa angielska
(226)
Fantasy
(222)
Powieść młodzieżowa polska
(217)
Poezja polska
(200)
Przypowieść
(200)
Pamiętniki polskie
(199)
Poradnik
(194)
Fantastyka
(191)
Powieść norweska
(190)
Biografie
(187)
Wydawnictwa dla dzieci
(182)
Pieśń
(181)
Sensacja
(159)
Publikacje dla dzieci
(155)
Książka obrazkowa
(144)
Powieść sensacyjna
(142)
Broszura
(140)
Książki dla małych dzieci
(135)
Podręczniki akademickie
(128)
Powieść biograficzna
(128)
Romans historyczny
(125)
Publicystyka polska
(122)
Reportaż polski
(116)
Powieść francuska
(115)
Encyklopedia
(113)
Opowiadanie polskie
(110)
Antologia
(107)
Powieść dziecięca polska
(107)
Poezja dziecięca polska
(103)
Powieść szwedzka
(103)
Literatura dziecięca angielska
(102)
Esej
(101)
Materiały pomocnicze dla szkół
(100)
Powieść fantastyczna
(100)
Literatura angielska
(99)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(97)
Powieść dziecięca angielska
(95)
Literatura młodzieżowa polska
(93)
Literatura podróżnicza polska
(91)
Książka zabawka
(90)
Publicystyka
(88)
Tragedia
(88)
Powieść obyczajowa amerykańska
(86)
Dramat polski
(85)
Treny
(85)
Antologie
(84)
Audiobooki
(84)
Gry i zabawy umysłowe
(84)
Książki dla najmłodszych
(84)
Poradniki
(81)
Relacja z podróży
(77)
Powieść erotyczna
(76)
Poemat
(73)
Komiks
(72)
Materiały pomocnicze
(69)
Sonety
(69)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(67)
Opowiadanie dziecięce niemieckie
(67)
Powieść niemiecka
(65)
Wywiad dziennikarski
(64)
Adaptacja literacka
(62)
Podręczniki
(61)
Literatura norweska
(58)
Literatura dziecięca amerykańska
(57)
Powieść obyczajowa polska
(56)
Pamiętniki angielskie
(54)
Komiksy
(53)
Rozprawa
(53)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(6)
Medycyna i zdrowie
(5)
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
33 wyniki Filtruj
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2014.
Tytuł oryginału: Un filo d'olio.
Marzeniem Simonetty Agnello Hornby było zachowanie w pamięci przepisów babci Marii, skrzętnie notowanych w wyblakłym zeszyciku. Jednak im dłużej się nad tym zastanawiała, tym lepiej rozumiała, że musi też opisać ją samą, atmosferę tamtych dni, wspomnienia, które błyskawicznie przywołują smaki potraw z babcinej kuchni. I tak jej książka stała się pocztówką ze świata, którego już nie ma, kroniką zapomnianych sycylijskich wakacji. Wspomnieniem dziecka, które zauważa drobne sekreciki służących i potajemne wycieczki baronówien, opisuje ciężką pracę chłopów i własne niezwykłe zabawy, wydobywa z pamięci żywe obrazy krewnych, przyjaciół rodziny i służby, barwnym językiem odmalowuje ich charaktery i przygody, a nade wszystko niezwykłe smaki i zapachy dawno minionych dni... [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 CZYT. (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kucharz & gastronom : vademecum / [aut. Elżbieta Biller et al.]. - Warszawa : "Rea", 2001. - 664, [10] s., [49] s. tabl. (gł. kolor.) : il. ; 30 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Oddział dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 CZYT. (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Astra, 2020.
Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Białystok : Wydawnictwo Vital, 2018.
Tytuł oryginału: The mouth-body connection : the 28-day program to create a healthy mouth, reduce inflammation and prevent disease throughout the body.
Ceniony ekspert w dziedzinie zdrowia jamy ustnej udowadnia, że przewlekłe, niegroźne choroby jamy ustnej są głównym źródłem stanu zapalnego. Może on wystąpić w całym organizmie i niekiedy skutkować poważnymi problemami układowymi, w tym chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą typu 2, otyłością i przedwczesnym porodem. Autor przedstawia fakty na temat naturalnej ekologii jamy ustnej. Mikrobiom ust to społeczność 20 miliardów mikroorganizmów, w tym ponad 600 różnych rodzajów drobnoustrojów. Utrzymanie ich równowagi jest kluczem do długiego życia. Poznaj program, który zapewni je Tobie i Twoim bliskim. Od ust do zdrowia! [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019.
"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy - "ku pokrzepieniu serc" - przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017.
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Poradnika Domowego, ISSN 1234-7779 ; 6/2000.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia pod chmurką / Irena Gumowska. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydaw. PTTK [Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego] "Kraj", 1986 (Katow : ZG 3). - 179, [1] s., [4] s. rys. kolor. ; 21 cm.
Książka
W koszyku
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. K (1 egz.)
Filia w Rychławie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-93 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby stworzyć wartką prozę wyłącznie dla dorosłych! Anegdoty, wspomnienia i portrety – wszystko opowiedziane językiem lekkim, czasem ironicznym, czasem refleksyjnym, a miejscami nawet zaskakująco sprośnym. Mówią o smakowaniu życia całym sobą i o pierwszych razach doświadczanych wszystkimi zmysłami. Przywołane historie wieńczą przepisy na dania, które kojarzą się Autorom z najważniejszymi momentami w ich życiu. Podczas lektury "Królika po islandzku” poczujemy smak agrestu na Islandii i pierwszych brzoskwiń w puszce kradzionych podczas pracy w OHP. Wrócimy do barów mlecznych, przejedziemy się autostopem, zachłyśniemy towarami eksportowymi z zachodu, które były jak kolorowe papugi wśród szarych wróbli - zagraniczne papierosy, kolorowy alkohol i pierwsze komercyjne filmy na taśmach VHS. Te opowieści tworzą literacką przystawkę dla dania głównego. A jest w czym wybierać Pierś indyka - director’s cut, Carbonnade a la Flamande, Dziwkarski makaron oraz autorski Hummus z dworca Wien Sudbanhoff. To dla zaostrzenia apetytu czytelników, więcej w "Króliku po islandzku”. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele informacji o przeszłości rodziny niosą ze sobą nasze tradycje kulinarne. Tak było w przypadku Agnieszki Kołodyńskiej-Walków, którą zainspirowane domowymi przepisami poszukiwania zaprowadziły do Mołdawii i Rumunii, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie. Nigdy nie planowali wyjazdu z rodzinnych stron, ale zawirowania historii sprawiły, że ich potomkowie zamieszkali w Polsce. Prawosławni księża, pobożne matuszki, carski generał, sanitariuszka w powstaniu warszawskim – w historii rodziny Cotiujinschi (Kotiużyńskich) jak w soczewce skupia się złożona historia europejskich rubieży, którym w gruncie rzeczy daleko do szlachetnego miana Europy Środkowej. Autorka dzieli się nie tylko rodzinnymi opowieściami, ale także smakami z tej odkrywanej na nowo części Europy. Rumuńska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele wpływów – od greckich, słowiańskich, przez węgierskie, aż po tureckie. Nie brakuje w niej smaków francuskich, wiedeńskich, bułgarskich i serbskich. Rumuni do swojej kuchni włączyli to, co najsmaczniejsze. Ich potrawy opierają się na produktach sezonowych, takich jak pomidory, bakłażany czy papryka, a smaki lata zachowywane są w licznych przetworach na zimę. Wciąż słabo znane i niedoceniane dania Rumunii i Mołdawii nie doczekały się na polskim rynku żadnej książki kucharskiej od ponad trzydziestu lat. Przy rumuńskim stole zawiera czterdzieści przepisów na najbardziej charakterystyczne dania tych krajów, uzupełnione o zdjęcia potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2019.
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Brak informacji o dostępności (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Owoce egzotyczne / Eliza Lamer-Zarawska. - Warszawa : Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "LARIX", 2022. - 1 płyta audio (CD) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Wrocław : "Astrum", 2000.
Czy wiesz, dlaczego gujawa jest aż tak popularna na świecie? Jaki owoc ma najwięcej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków mineralnych? Co można - i bez wątpienia warto! - wytwarzać z fig? Gdzie najczęściej rośnie arbutus, a gdzie uprawia się pitangę lub rambutana? Do czego wykorzystuje się kardamon czy guaranę? Odpowiedzi na te i tysiąc innych pytań znajdziesz w tym oto popularnonaukowym przewodniku po świecie owoców egzotycznych (także tych już „swojskich”, jak pomarańcze czy banany). Jego Autorka - prof. Eliza Lamer-Zarawska, powszechnie ceniony ekspert w dziedzinie fitoterapii - w sposób zwięzły, konkretny i wyczerpujący scharakteryzowała blisko 100 roślin mających smaczne, zdrowe, atrakcyjne pod każdym względem owoce. Poza tym uzupełniła publikację wieloma niebanalnymi przepisami na potrawy z najbardziej ciekawych owoców. Słowem, z pewnością warto mieć tę książkę na półce! [znak.com.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publ. klubu Świat Książki nr 6497.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. (02.053.2)ZTS (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
(Dr Jadwiga Górnicka Poleca : dla zdrowia, w kuchni, dla urody)
Książka omawia właściwości lecznicze i możliwości wykorzystania w kosmetyce wybranych roślin kwiatowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Nagrania dokonano na podstawie wydania książkowego: Warszawa : Prószyński Media, 2010.
Tytuł oryginału: The Wisdom of Tuscany.
Ferenc Máté mieszka w Toskanii już ponad dwadzieścia lat. Opowiadając o swoich doświadczeniach, przytaczając anegdoty i ciekawe historie, przybliża nam idyllę toskańskiego życia - bliskość natury, silne więzi rodzinne, aktywne spędzanie czasu, zdrową i smaczną kuchnię, bogatą tradycję, proste wartości. Máté przeciwstawia toskańską mądrość konsumpcyjnemu modelowi życia, z bezosobową kulturą wielkomiejską i spadkiem poczucia bezpieczeństwa. Dla kontrastu opisuje wielowiekowe toskańskie tradycje, nakazujące cieszyć się skromnym życiem i darzyć miłością proste rzeczy. Podpowiada nam też, w jaki sposób możemy wieść "dobre życie" w swoich małych ojczyznach. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej